I motsetning til mange andre idretter, kan surfing være noe av det vanskeligste å dømme når det kommer til ‘hvem som er den aller beste’. Derimot er World Championship Tour en god pekepinne – da kun de seks beste surferne fra World Qualifying Series kommer seg til verdensmesterskapet. I 2019 fikk også vinnerne av World Championship Tour bli det første teamet som skal representere surfing i de olympiske leker i Tokyo.
World Championship Tour er i regi av World Surf League, og er man under deres vinge, vil de beste surferne der tjene opptil 4 millioner norske kroner årlig.
De mest kjente surferne
De største navnene innenfor surfeeliten er derimot:
- Mick Fanning er en australsk surfer, som er ikke bare kjent for sine surfeferdigheter, men også fordi han overlevde et haiangrep i Jeffreys Bay i Sør-Afrika under en konkurranse i 2015.
- Kelly Slater er en amerikansk surfer, som blir sett på som en av de beste proffsurferne gjennom tidene. Han har vunnet hele 11 verdensmesterskap i sin karrière.
- Italo Ferreira er en brasiliansk surfer som stakk av med førstepremien under verdensmesterskapet i 2019. Dette gjorde at han nå skal være med i OL, som arrangerer en egen surfe-gren for aller første gang.
Norske surfere
Selv om det ikke er noen norske surfere som har utmerket seg internasjonalt, er det et godt surfemiljø i Norge. Dette er kanskje takket være vår lange kystlinje, og alle de flotte surfestedene vi har. Hvert år blir det også holdt norgesmesterskap i surfing, og i 2019 var det brasilianske Gil Ferreira som stakk av med førstepremien for menn. Hos kvinner var det norske Ine Haugen, som har valgt en spennende surfekarriere over kontorjobben sin. Her til lands er det mye som skal til for å kunne leve av surfing, men det finnes likevel mennesker som har klart det med glans. Det beviser at ingenting er umulig hvis man er dedikert nok.