Selv om det kanskje er fristende å hive seg rundt på alle bølgene, er det ikke det som er poenget i en surfekonkurranse. For å kunne imponere dommerne på best mulig måte, må surferne velge kvalitet foran kvantitet. Dersom du er en erfaren surfer, vil du kunne analysere bølgen når den kommer mot deg, og dermed vil du være i stand til å velge ut de beste bølgene for å få høyest mulig score.
Bølgescore, som det ofte kalles på fornorsket surfespråk, eller rett og slett wave score, da surfespråket ofte er internasjonal engelsk. Men hva betyr egentlig wave score, og hva måles av dommerne når du begir seg ut på en brusende bølge under konkurransen?
Wave score
Det finnes fem ulike poengsatser en surfer kan motta fra dommerne:
Dårlig: 0-1.9
OK: 2-3.9
Gjennomsnittlig: 4-5.9
Bra: 6-7.9
Fantastisk: 8-10
Hvilke ferdigheter er det fokus på?
Når dommerne gir sin wave score, går de ut fra ulike elementer for å gi surferen poeng. De ser på fem ulike ting.
- Hvor mye flyt, styrke og hastighet ble utøvd sammen med bølgen?
- Hvor innovative og progressive var manøvrene surferen gjorde?
- Hvor mange kombinasjoner av manøvre utførte surferen?
- Hvor mange ulike manøvre ble utført?
- Hvor dedikert var surferen? Hvilken vanskelighetsgrad kan settes?
Alle punktene ovenfor er med på å sette poengene surferen vil motta. I tillegg til dette vil de ulike poengsummene bli lagt sammen for å finne et gjennomsnitt – dette gjennomsnittet er den endelige poengsummen.
Jakten på 10’eren
Derimot er det utrolig vanskelig å få en komplett 10’er. Man må virkelig gi alt man har, uten å nøle så mye som et halvt sekund. Når dommerne gir sin 10-score, er det absolutt ingenting som kunne ha blitt gjort bedre fra man kastet seg på bølgen til man avsluttet. Dommerpanelet under surfekonkurranser er alltid bygget opp av talentfulle surfere, enten de er tidligere deltakere eller anerkjente trenere, og vet akkurat hva utøverne gjør og kan være i stand til.